🇺🇦🙏🏻 ПАМ’ЯТАЄМО. ЄДНАЄМОСЯ. ПЕРЕМОЖЕМО!

🇺🇦🕯️90 річниця Голодомору – геноциду українського народу, яку 2023 року відзначає українська нація і держава, є одним із найсерйозніших нагадувань усьому світові, чим є ерефія та тоталітаризм, сутність яких захована у людиноненависницьких практиках та війнах.

‼️📝В Україні, особливо після прийняття Закону України «Про Голодомор 1932-1933 років в Україні» ведеться велика робота по вивченню подій трагедії та увіковічення пам’яті її жертв. У ст. 3 цього Закону йдеться про необхідність «…забезпечення вивчення трагедії Голодомору в навчальних закладах України». Важливою тезою є і положення Закону про надання широкого доступу громадянам до архівів, пов’язаних із подіями Голодомору. Голодомору 1932-1933рр. в Україні присвячено велику кількість досліджень.

🙋🏼‍♀️🇺🇦Проте, проблемі геноциду, голодомору, депортаціям як системній складовій російської політики в Україні: 1932/33 та 2022/23 років в долі народів Північного Приазов’я присвячено мало аналітичних матеріалів та публіцистичних текстів.

‼️🌾З метою популяризації знань про Голодомор-геноцид народів Приазов’я 1932/33рр. та виявлення паралелей із політикою росії в ході повномасштабної агресії 2022/23рр. 25 листопада 2023 р., вперше на території Лаврського заповідника в Музеї книги та друкарства України пройшло засідання круглого столу на тему: 🇺🇦🥀«Геноцид, голодомор, депортації як системна складова російської політики в Україні: 1932/33 та 2022/23 роки в долі народів Північного Приазов’я» за підтримки Проєкту Ради Європи 🇺🇦🇪🇺«Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні».

✅🙋🏼‍♀️Ініціаторами заходу виступили представники й представниці національно-культурних спільнот Мелітополя, Мелітопольська міська рада, науковці Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, Музею книги та друкарства України та Українського державного університету імені Михайла Драгоманова.

🏛️📚В рамках засідання були розглянули проблеми:
📍Голодомор 1932-1933рр. – геноцид українського народу. Реалізація політики тотального знищення українців в ході російської агресії 2022/23 рр.
📍Людяність і етнічна єдність багатокультурної громади тимчасово окупованого Приазов’я як маркер національного спротиву у війні.
📍Руйнування української та етнічної ідентичності як одна з головних цілей війни росії проти України.
📍Геноцид і депортації як системна складова російської політики в Україні: 1932/33 і 2022/23 роки в долі народів Приазов’я.

🇺🇦✏️За тематикою Круглого столу будуть опубліковані матеріали у фаховому виданні «Українознавчий альманах» (Випуск 33). Розділ 3 буде формуватись з текстів, присвячених темі «Геноцид, голодомор, депортації як системна складова російської політики в Україні: 1932/33 та 2022/23 роки в долі народів Північного Приазов’я».

📖🇪🇺Матеріали до Р.3 друкуватимуться безкоштовно завдяки підтримці Проєкту Ради Європи «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні».

👩🏼‍💻🔗Матеріали будуть розташовані на сайті журналу «Українознавчий альманах»: https://ukralmanac.univ.kiev.ua/index.php/ua/index та опубліковані в журналі.

Previous Article
Next Article