Навчально-методичний семінар

7 березня 2023 р. на природничо-географічному факультеті МДПУ імені Богдана Хмельницького було проведено навчально-методичний семінар на тему «Розвиток української археології протягом ХIХ – початку ХХ ст. в контексті історичної фемінології». Семінар провела кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та археології Наталя Анатоліївна Шкода. Було висвітлено одну з пріоритетних проблем ґендерної історії, історичної фемінології, яка є однією із модерних спеціальних історичних дисциплін.

Тема представляє також суспільно-громадську актуальність, тому що в сучасному українському суспільстві все ще існує необхідність у подоланні прихованої дискримінації за ґендерною ознакою. 

На розгляд було запропоновано три питання:

1. Становлення української археології та освіти протягом ХIХ – початку ХХ ст.;

2. Покоління жінок-аматорів;

3. Академічна генерація українських жінок-археологів.

У ході семінару було розкрито головні досягнення української археології в зазначений період; проаналізовано життєвий шлях, наукову діяльність, внесок в розвиток історичної та археологічної наук перших відомих українських жінок-археологів. Зроблено логічні аргументовані висновки про роль жінок у археологічних дослідженнях.

Навчально-методичний семінар пройшов на високому науково-методичному рівні і викликав великий інтерес у слухачів.

Previous Article
Next Article